lektor2.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: lektor-2@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Dokka vgs samarbeider med forskningsmiljøer innen fornybar energi
Oppland arbeiderblad rapporterer at en forsker ved Institutt for Energiteknikk foreleser for Dokka elevene om fornybar energi i en naturfagelig kontekst
Søndrelandingen Josefine Selj gikk ut fra Dokka videregående skole våren 2001. Etter å ha studert fysikk ved Universitetet i Oslo, tatt mastergrad i astrofysikk og en doktorgrad i materialfysikk, har hun de to siste årene jobbet som forsker ved Institutt for Energitekninkk ved Kjeller. Mandag var hun tilbake på sin gamle skole og foreleste om solceller for elever fra studiespesialisering og elektro.
Fornybar energi
- Akademia har en opplysningsplikt. Skal samfunnet forstå viktigheten av forskning, må vi ut og fortelle hva vi driver med, sier Josefine Selj. Hun brenner for faget sitt og ønsker å rekruttere flere unge til naturfagstudiene.
- Fornybar energi er en av de viktigste problemstillingene vi står ovenfor som samfunn, sier forskeren fra Søndre Land.
Lektor 2-ordningen
Dokka videregående skole ønsker et sterkere fokus på framtidsrettede fornybare energikilder, og gjennom lektor 2-ordningen og NHO Innlandet har skolen fått penger til et tettere samarbeid med industrien og næringslivet for øvrig. Forrige skoleår samarbeidet skolen med Energigården på Brandbu om bioenergi. I år er det solceller som er tema og da samarbeider skolen med forskerne på Kjeller.
Studietur til Kjeller
Elever fra Dokka har vært på studietur til forskningssenteret på Kjeller og fått et innblikk i solcelleforskning og arbeidet med CO2-lagring.
Mandag var det forskeren som kom til elevene. I tillegg til å undervise om fysikken knyttet til solceller, fortalte Josefine Selj om energiproduksjon fra solceller og hvilke fordeler denne energien har sammenliknet med olje og gass.
- Sollyset og den mengden energi som hvert år treffer jorden utgjør en enorm stor ressurs. Det er en ressurs som aldri vil gå tom, den gir lite CO2-utslipp og den er en rettferdig ressurs fordi sollyset fins over hele jordkloden, sa Selj.
I praktisk bruk
Selj fikk elevene til å spisse ørene ekstra nøye da hun fortalte om den praktiske bruken av solceller.
- Nå kan du få solcellepaneler i forskjellige farger og fasonger, vindusglass kan være solceller og det fins takstein formet som solceller, sa Josefine Selj som la til at det på et kontorbygg i Trondheim skal settes opp 5700 kvadratmeter solceller i fasader og tak.
- Solenergi begynner å bli big business, og da er det viktig at vi utdanner folk som vet hvordan disse panelene skal settes opp, sa Selj.
Elever vi snakket med etter forelesningen var overbevist om at slike møter med forskere skjerper nysgjerrigheten og bidrar til større interesse for naturfagene.
Kilde: Oppland Arbeiderblad 26.09.2012