lektor2.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: lektor-2@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Undervisningsopplegg
Passer for
- ungdomstrinn 8-10
Analyse av drikkevann
Skolen samarbeidet med Porsgrunn kommune og Høgskolen i Sørøst-Norge om tema drikkevannskvalitet.
Elevene testet råvann, springvann og overflatevann for følgende egenskaper:
- Temperatur: Måles umiddelbart etter tapping/henting.
- Surhetsgrad (pH): Bør ligge mellom 6,5 og 8,2
- Ammonium: Tegn på forurensing. I råvann finnes fra 0-2mg/l. I drikkevann anbefales ikke høyere verdier enn 0,5 mg/l
- Karbonathardhet: Viktig fordi det påvirker pH og karbondioksidinnholdet
- Total hardhet: Totalt innhold av magnesium og kalsium bestemmer vannets hardhet. Hardt vann kan over tid gi bruksmessige ulemper i forbindelse med varmekjeler og varmeelementer
- Nitrat: Høyt innhold av stoffet er helseskadelig. Kan gi signaler om forurensinger. I råvann er mengden normalt under 5-10 mg/l og stammer vanligvis fra ammonium. I drikkevann skal det ikke være høyere verdier enn 0,25mg/l
- Nitritt: Forekomst av stoffet i råvann er tegn på forurensing og biologisk aktivitet. Skal ikke være spor av nitritt i vann.
- Fosfat: Forekomst av stoffet i råvann og behandlet vann kan være tegn på forurensing. Det bør ikke være spor av fosfat i råvann i prøvene.
- Oksygeninnhold: Oppløst oksygen er en viktig parameter for vannkvalitet. Hvis vannet har høyt næringsinnhold (forurensing) vil oksygenmengden i vannet være lav. Jo mer oksygen, jo renere er vannet. Naturlig vann her normalt 5-6ppm (parts mer million) oppløst oksygen
Aktuelle hovedområder i læreplanen
Læreplan i naturfag
- Etter 10. årstrinn
- Forskerspiren
- Fenomener og stoffer
Publisert 07. jan. 2014 - Sist endret 15. aug. 2017.
Laget av
-
Kongerød ungdomsskole
Nettressurser
(grunnvann. no)
(profinor. no)